Een Nederlands spreekwoord luidt: ‘een goede voorbereiding is het halve werk’ en dat geldt ook voor de Ramadan. Door jezelf goed voor te bereiden op de Ramadan, zal je veel bewuster de Ramadan in gaan en veel beter weten wat je wilt en weten wat je moet doen. De Ramadan is een bijzondere maand met veel voortreffelijkheden, laat deze niet verloren gaan en bereid je voor.
Ramadan planning voor iedereen
Iedereen is anders en dat zorgt ervoor dat er geen Ramadan planning bestaat die handig is voor iedereen. Iedereen gaat op een eigen manier aan het werk. Sommige mensen houden ervan om met schema’s te werken, waarin ze handelingen afkruizen wanneer ze het gedaan hebben, terwijl anderen liever nadenken over hun doel en dit opschrijven of gewoon onthouden. Bedenk daarom eerst op welke manier jij je het beste kunt voorbereiden op de Ramadan en wellicht heb je iets aan het onderstaande stappenplan.
Ramadan planning maken
De volgende stappen kunnen je helpen bij het maken van een Ramadan planning:
Stap 1: Het einddoel vaststellen
Stel allereerst het einddoel vast. Wat wil je met alles wat je gaat doen bereiken? Hoogstwaarschijnlijk staat dit antwoord al vast, aangezien het vasten gebeurt om Allah te behagen en om zo het Paradijs te bereiken. Toch is het goed om hier over na te denken en hier goed bij stil te staan, want alleen met het einddoel in gedachte, kun je jezelf echt overgeven eraan.
Stap 2: Streefdoelen vaststellen
Wat zijn je streefdoelen? Wat wil je bereiken tijdens deze Ramadan? Dit kunnen zaken zijn als: een beter imaan, een bepaalde zonde verlaten, bepaalde vrijwillige daden verrichten. Het kan hier gaan om fysieke doelen, zoals het gebed verrichten of naar de moskee gaan. Maar er kan ook sprake zijn van spirituele doelen, zoals het verbeteren van je imaan of het verkrijgen van geduld.
Voorbeelden van streefdoelen:
- Een bepaalde hoeveelheid suwar leren uit de Koran
- De hoofddoek dragen
- Gebeden op tijd verrichten
- Zoveel mogelijk naar de moskee gaan
- Meer dhikr doen
- Kijk hier voor meer Ramadan ideeën…
Stap 3: Stel bij ieder streefdoel vast, hoe je dit kunt bereiken
Wanneer je bijvoorbeeld als streefdoel hebt dat je de gebeden voortaan op tijd wilt gaan verrichten, dan kun je er over nadenken hoe je dit kunt bereiken. Wanneer je de tijd vergeet, kun je er over nadenken om een adhan-klok aan te schaffen of deze op je computer of telefoon te zetten. Of je kunt iemand in je omgeving vragen om je te herinneren aan de tijd.
Stap 4: Wat heb je nodig?
Om doelen te kunnen bereiken, kan het zijn dat je iets nodig hebt, zoals in het voorbeeld bij stap 3: een adhan-klok. Maak een lijstje van je benodigdheden en zorg ervoor dat je het op tijd in huis hebt.
Stap 5: Doelen en handelingen koppelen aan tijd
Maak met jezelf afspraken over de doelen. Sommige doelen zijn moeilijk aan tijd te koppelen, maar bij andere doelen is dit gemakkelijk. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je jezelf iedere dag 5 minuten terugtrekt om dhikr te verrichten of dat je iedere ochtend na Fadjr een half uur Koran gaat lezen.
Bedenk ook hoe je jezelf het beste aan deze doelen kunt houden. Voor sommigen helpt een af-streep-schema en voor anderen helpt het om tijd in de agenda te reserveren. Ga na wat voor jou het beste werkt.
Jouw Ramadan planning met anderen delen?
Heb je zelf een Ramadan planning gemaakt die je met anderen wilt delen om zo anderen ook aan te zetten tot het goede? Stuur het dan naar info @ ramadantijd.nl, dan plaatsen wij jouw voorbeeld op de website.