Wat is Ramadan?

Bij de vraag ‘Wat is Ramadan’ wordt er al snel gedacht aan het vasten. Echter is de Ramadan in de eerste plaats een maand op de islamitische kalender. Het is de negende maand op de maankalender en deze maand heet Ramadan. Het woord ‘Ramadan’ komt van het zelfstandig naamwoord ‘Ramad’. Dit woord verwijst naar: ‘de hitte van de stenen, veroorzaakt door de intense hitte van de zon’. De reden waarom de negende maand de naam ‘Ramadan’ kreeg, was omdat de Arabieren, toen ze de namen van de maanden vanuit de oude taal veranderden, de maanden vernoemden naar de seizoenen waarin deze (maanden) vielen. Deze maand, die vroeger ‘Natiq’ heette, viel toen tijdens de zomer, de periode van extreme hitte. (E.W. Lane, Lane Lexicon, deel 1, pagina 1156-7).

En zoals al gezegd, wordt er bij de maand Ramadan vaak gedacht aan het vasten en dit is omdat deze maand de belangrijke islamitische verplichting van het vasten met zich mee brengt, siyam in het Arabisch. Het vasten tijdens de Ramadan behoort tot de vijf zuilen van islam en dient nagekomen te worden door iedereen die hiertoe in staat is.

In het Arabisch wordt het vasten ‘siyam’ genoemd. De letterlijke betekenis van het woord ‘siyam’ is het zich onthouden van iets. De islamitische betekenis sluit hier op aan: het vasten is het zich onthouden van voedsel, drinken en geslachtsgemeenschap tussen zonsopgang (fadjr-gebed) en zonsondergang (maghreb-gebed) met de intentie van het vasten om hier het welbehagen van Allah mee te zoeken.

Overigens beperkt de moslim zich tijdens de maand Ramadan niet alleen tot het onthouden van deze zaken. De maand Ramadan is een heilige maand die vele voordelen met zich meebrengt, zoals op deze website te zien is: Ramadan artikelen. De moslim zou bijvoorbeeld zijn aanbidding van Allah moeten vermeerderen, evenals zijn goede daden, het nachtgebed moeten verrichten en zich moeten afhouden van nutteloze kletspraat en leugens en andere zonden. Al moeten we natuurlijk vermelden dat de moslim dit altijd zou moeten proberen te doen, ook buiten de Ramadan. Lees hier meer over in het artikel: De Ramadan is meer dan alleen vasten.

Meer informatie


Deel met je vrienden: